10 motive inedite pentru care sa inveti o noua limba straina

Profesorul William Atkinson de disciplina Studii Culturale Comparative de la Universitatea Lancaster si-a pus urmatoarea intrebare: Invatarea unei limbi straine iti schimba oare cu adevarat perspectiva asupra felului in care privesti si descrii lumea? Astfel a pornit un demers de probare stiintifica a argumentelor ce sustin acest fapt. Concluziile studiului au fost foarte revelatoare. Desi au vizionat acelasi videoclip despre evadarea unui hot de case, participantii poligloti au raspuns diferit la intrebarea: “Cum a evadat hotul?”, in functie de limba aleasa pentru expunere. In limba germana focusul general a fost pus pe actiuni si scopuri, in limba engleza pe derularea evenimentelor, in japoneza pe descrierea obiectelor, in franceza pe trairile personajului. Ce intelegem de aici este ca limbajul pe care il folosim chiar afecteaza modul in care gandim.

Primul motiv pentru care oricine ar trebui sa accepte aceasta provocare, de a invata o noua limba straina este tocmai imbogatirea culturala. Este ca si cum ai avea mai multe seturi de lentile prin care privesti aceasi realitate.

Vei aprecia cu totul altfel o carte, un film, o melodie atunci cand nu depinzi de modul in care au fost traduse, mai mult sau mai putin fericit in limba materna. Multe nuante, glume ce tin de jocuri de cuvinte se pierd in traduceri.

Calatoriile vor deveni in sfarsit minunate prilejuri de relaxare. Atunci cand vorbesti limba localnicilor si ai nevoie de coordonate sau recomandari, poti fi convins ca vei ajunge in siguranta acolo unde ti-ai propus. Este eliminat din start scenariul in care te ratacesti din cauza neintelegerilor lingvistice.

In lumea medicala se considera ca singurul centru de comanda al organismului uman este creierul, responsabil de rationamente si sentimente. Studiul sistemului nervos enteric, ce imbraca intestinul subtire si are forma unei retele neuronale, i-a determinat pe unii medici sa se refere la asa numitul ‘creier din stomac’, ce ne poate imbolnavi de ulcer cand suntem stresati. Cu totii ne preocupam zilnic de o alimentatie corecta pentru o digestie sanatoasa, insa facem acelasi lucru si pentru creierul nostru? Evitarea bolilor neurodegenerative e posibila numai asa, deocamdata, prin mentinerea unei activitati cerebrale intense. Invatarea unei limbi straine ajuta enorm in aceasta directie, si este indiscutabil si o experienta foarte placuta.

Suntem de multe ori pusi in fata unor decizii deloc usor de luat. Un nou studiu aduce in atentia noastra o ipoteza, pe cat de surprinzatoare, pe atat de veridica. Persoanele bilingve sunt mult mai determinate si increzatoare in propriile decizii decat persoanele monolingve. Cum asa? Ei bine, se pare ca atunci cand derulezi in minte datele unei probleme in alta limba esti atent la alte fatete ale chestiunii, si astfel poti gasi solutii noi.

Daca vrei sa schimbi anumite aspecte ce tin de personalitatea ta si nu sti de unde sa incepi, te poti inscrie la un curs de limbi straine. Persoane care se descriau ca fiind timide, rezervate, introvertite au remarcat schimbari majore la finalul unui curs de limba spaniola sau italiana. De ce spaniola sau italiana? Pentru ca spaniolii sunt cunoscuti pentru spiritul prietenos, familiar de a se adresa, si pentru ca limba italiana are o anume intensitate sonora.

Te gandesti uneori cu regret ca ai anumite interese si hobby-uri pe care cei apropiati nu le impartasesc? Multe persoane incep sa invete o limba straina tocmai pentru a cunoaste oameni noi, pentru a-si largi cercul de prieteni, cu care sa poata impartasi experiente noi.

Un factor ce declanseaza schimbari majore in viata cuiva poate fi chiar clima. Foarte multi locuitori din zona meditaraneana sunt fosti turisti care nu s-au mai putut lipsi de efectele benefice cunoscute ale climei mediteraneene, si au hotarat sa ramana acolo pentru totdeauna. Daca te-ai gandit mereu ca viata ideala este dictata de clima ideala, si aceea este in alt punct al hartii decat unde locuiesti acum, primul pas spre acel loc este sa inveti limba tarii respective.

Chiar daca ai depasit varsta studentiei, insa ai ramas cu o curiozitate de a experimenta viata de campus in alta tara, nu e cazul sa te simti descumpanit. Tot ce-ti trebuie in primul rand pentru a fi admis la o universitate internationala este un certificat Cambridge de nivel CAE, si pornind de aici oportunitatile sunt nelimitate.

Una dintre cele mai interesante calatorii pe care le pot face oamenii este cea a descoperirii propriului potential, si aceasta calatorie dureaza intreaga viata. Poti purta prima conversatie in limba straina pe care ai vrut mereu sa o inveti, de astazi intr-o saptamana, doar cu putina determinare si motivatie, urmand cursurile oferite de Centrul B.Smart. Succes!

 

Alte articole